S peřinou v jeteli (1945)

28. 07. 2014 22:44:49
Byl tady nezapomenutelný rok 1945 – rok, kdy skončila druhá světová válka a přišlo osvobození naší země od Němců Rudou armádou.

Po prvních dnech ohromné radosti, uvolnění od několikaletého napětí plného obav z budoucnosti, nastala klidnější doba.

Po chaotickém úprku poražených hitlerovských vojsk v prvních květnových dnech směrem na západ k Američanům přijeli osvoboditelé. Vítali jsme je všichni, bylo to velká všeobecná radost z toho, že už se není čeho bát. Prožívali jsme to i my kluci v plné míře.

Rudá armáda byla postupně umísťována po naší vlasti. Jedna ruská posádka byla ubytována i v naši vesnici..Do domku, kde jsme už žili jen já s maminkou, byl přidělen ruský kapitán..Bydlel v našem jediném pokojíku, nám zůstala jen obývací kuchyň, malá komora a společná síň.. Vojáci po několika týdnech odpočinku a zotavení po bojových akcích již nabírali sil a obhlíželi českou zem, české domácnosti i české ženy a dívky. Moje tehdy pětačtyřicetiletá maminka se už vzpamatovala z odchodu tatínka, který zemřel před rokem. Poněvadž maminka byla kuchařka, což na ni sousedé ruskému veliteli prozradili, nosili k nám vojáci potraviny a maminka na přání důstojníků vyvařovala. A my jsme se přitom měli dobře. To však nebyla jediná její služba pro Rudou armádu. Měla doma šicí stroj a když to ruské vojačky uviděly, začaly maminku žádat o šití prádla, které ve válce nepotřebovaly, ale teď považovaly za moc potřebné – podprsenek. Přinášely různá plátna a maminka šila a šila.

Tím požadavky o osvoboditelů, bohužel, nekončily.

Náš důstojník, před válkou učitel , byl hodný a slušný .Avšak jiný důstojník, černý, zarostlý fešák, někde z Asie, začal mamince projevovat pozornost, která ji moc netěšila, spíš se ho začala bát – jak jsem i já zpozoroval. Když tento nápadník ve dne přišel a vedl řeči či večer zvonil naším mechanickým zvonkem u venkovních dveří , tak to ještě šlo. Ale když jednou večer přišel - zřejmě už moc netrpělivý, volal „Marusja, Marusja“a bez přestání zvonil a lomcoval klikou u vstuních dveří, začala mít maminka strach. Rozhodla se bránit, chudák jediným možným způsobem – útěkem.

Do velké deky sbalila prostěradlo, peřinu a polštář, chytla mě za ruku, nakázala mlčet a zadním východem přes zahrádku jsme potichu prchali z domova. Byl jsem zvědav, kam chce jít. Brzy to bylo jasné. K sousedům to nešlo, všude bylo vojsko, takže do přírody. Naštěstí už byly teplé červencové noci. Nedaleko od našeho domku, asi 200 – 300 kroků, měl hospodář pan Šmatlán již vzrostlý červený jetel. Pod rouškou nocí jsme se uvelebili uprostřed voňavého lánu, nad hlavou nám občas mezi mraky vykoukl dorůstající úplněk . Začal k nám doléhat čím dál hlasitěji rámus od zuřivého lomcování dveřmi a nesrozumitelné výzvy dobyvatele. Zvuk zvonku slyšet už nebylo. Maminka se chvěla a tiše říkala – hochu, ještě., že jsme utekli, on se tam dnes snad probourá.

Rámusení ještě chvíli pokračovalo, ale nakonec dveře vydržely a nápadník to vzdal. Já po chvíli usnul, ale maminka určitě ne. Jak se jen objevily ranní červánky, vzbudila mě a my se vplížili zpět domů.

Ráno jsme zjistili, že zvonek je utržen, dveře celé rozviklané, jen taktak držely pohromadě. Maminka se potom vydala za panem starostou Mládkem, vše mu s pláčem vylíčila a pak s ním u ruského velitele vyprosili zásah. Vášnivý Asiat přestal obtěžovat.

Během krátké doby nato byla celá ruská jednotka z naší vesnice přesunuta do blízkého Ranského lesa. Tam si vojáci založili nový tábor a po několika měsících odjeli domů..

Vzpomínky hezké i méně pěkné mělo dost místních obyvatel. Já až po letech pochopil strach maminky, zvláště , když se vzpomínalo na horší konce s roztouženými osvoboditeli...

Otakar Malina

Autor: | pondělí 28.7.2014 22:44 | karma článku: 11.08 | přečteno: 359x

Další články blogera

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma článku: 9.97 | Přečteno: 315 | Diskuse

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 393 | Diskuse

Další články z rubriky Letní povídka

Danka Štoflová

Jak mi ďábel láskyplně olíznul ruku!

Vdala jsem se za Tammyho, čerokézského indiána, žijícího v New Yorku. Ukázal mi, že život je zvláštní a mnoho věcí nevidím. Jenže já jsem česká holka a vím toho dost. Každý v New Yorku má svého psychoterapeuta, je drahý a k ničemu

27.6.2022 v 13:00 | Karma článku: 46.36 | Přečteno: 10306 | Diskuse

Danka Štoflová

Kulový blesk - aneb Nedám ti svůj hrnec!

Vdala jsem se za Tammyho, přímého potomka čerokézských indiánů. Žijeme v Severní Karolíně, na úpatí Great Smoky Mountains. Indiáni jsou pověstní svojí mlčenlivostí. Tak přesně ta mi leze děsně na nervy.

23.6.2022 v 10:31 | Karma článku: 46.20 | Přečteno: 5614 | Diskuse

Lucie Hejnalová

Na kole kolem a okolo

Pravidelně jezdím na kole. To v mém případě znamená, že si pravidelně jednou za cca 15 let koupím kolo, doladím výbavu a namlouvám sama sobě, jak budu pořád jezdit a kolo se stane mou nedílnou součástí. Hahaha.

22.6.2022 v 17:15 | Karma článku: 15.09 | Přečteno: 369 | Diskuse

Danka Štoflová

Rozkošná sexy piha, přímo pod zadkem!

Vdala jsem se za Tammyho, přímého potomka čerokézských indiánů. Žijeme v Severní Karolíně poblíž indiánské rezervace, snad šťastně. Byla jsem a vždycky budu žárlivá. I když vím, že kolečka osudu zapadla přesně na ta správná místa.

16.6.2022 v 10:53 | Karma článku: 47.11 | Přečteno: 16284 | Diskuse

Danka Štoflová

O dívce jménem Faith

Vdala jsem se za indiána z kmene Čerokí, a žijeme v Severní Karolíně poblíž Národního parku Great Smoky Mountains.Indiáni věří, že osudy lidí a naší planety se odvíjí v cyklech.V cyklech zvláštních a neuvěřitelných, až srdce bolí.

14.6.2022 v 9:20 | Karma článku: 46.18 | Přečteno: 4928 | Diskuse
Počet článků 779 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1847
První pokus

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...