Jak se v Evropě za Čechy nestydět

1. 08. 2017 10:14:52
Jsou evropští politici popírači matematiky, biologie a zeměpisu? ... Blogy na idnes.cz už pár let nečtu. Od doby, kdy se postupně z velké části staly naříkárnou ze všech stran domněle ohrožovaných jedinců.

Mimořádně jsem udělal výjimku a klikl na blogové dílo, který redakce doporučila svým vypíchnutím na hlavní stránku. Mělo v nadpisu výše uvedenou otázku. Podle autorky jsou tu dnes jacísi „vládci Evropy“, kteří k nám chtějí vnutit zlé migranty, a my si musíme hlídat své teritorium, protože jsme v jádru zvířata, jen sofistikovanější, a zvířata si chrání teritorium. Nebo možná ti imigranti jsou zvířata, to nebylo tak úplně jasné. Každopádně ti vládci to dělají, protože nerozumí matematice a biologii, vede je touha po moci a ovládání a také „vazalství k loutkářům nadnárodního kapitálu“ (stylistika formována ve zlaté éře Rudého práva se někdy prostě potlačit nedá). Jsou to asi vládci i vazalové současně.

Je-li v nadpisu senzačního článku otazník, správná odpověď bývá „Ne“. Poměříme-li 1,5 milionů migrantů procházejících nyní v zemích EU azylovou procedurou matematicky, vyjde nám, že představují přibližně 0,3 % stávající populace EU (větší část z nich navíc čeká zamítnutí azylu a deportace). Žádné stěhování národů. Ze zeměpisu zase víme, že dva a půl milionu čtverečních kilometrů Středozemního moře nejde oplotit. K tomu, aby někdo vplul do dvousetkilometrového pobřežního pásma, nepotřebuje pozvání kancléřky Merkelové. Leckdo toho zneužívá, leckdo je zase spíš rád, že zachránil holý život před Assadem nebo Abu Bakrem.

Od zvířat se člověk naštěstí liší v mnohém. Mimo jiné není ovládán jen první signální soustavou podmíněných reflexů reagujících na momentální smyslové podněty. Například většina lidí nepanikaří pokaždé, když v Egyptě někdo zabije turistku a není to zrovna její manžel. Lidé na rozdíl od zvířat dokáží vnímat věci v souvislostech, dokáže porovnávat alternativy, plánovat. Chápou, že ohleduplný právní a společenský systém, který obecně považuje lidský život za hodný ochrany a přiznává základní lidská práva, považte, dokonce i „čmoudům“, je z dlouhodobého hlediska výhodnější. Například se tak snadno nezvrhne v diktaturu, která beztrestně může trýznit kohokoli.

Nelze si nevšimnout, že se se u nás něco děje. Prezident říká, že „všichni teroristi jsou muslimové“, a byl by pro referendum o odchodu z EU. Stabilizovat společnost bychom se, podle něho, měli učit v Číně. Ministr vnitra, který univerzitu vystudoval za devět měsíců a nehovoří žádným cizím jazykem, se fotí s atrapou winchestrovky a dušuje se, že do voleb Česko nepřijme jediného uprchlíka. Ani syrskou křesťanku se slepým děckem po obrně. Mohlo by to ohrozit volební výsledek. Vůdce budoucí nejsilnější strany vyplašeným Čechům slibuje něco podobného, na po volbách. Češi si v akvaparku fotí muslimské maminky v burkinách a vyhlašují bojkot koupališti. Pomatená Češka napadla v Šárce pěstmi a kopanci muslimku, která vedla skupinu dětí. Nohavica se fotí s Okamurou. Přes 20 % Čechů by preferovalo autokratický režim před demokracií. Převážně proto, že by je údajně lépe ochránil před terorismem. Asi se nedívají do Ruska, které má diktaturu i terorismus. Kdo nemá od strachu plné kalhoty a nehysterčí z muslimů, ten není dostatečně vlastencem. Je to sluníčkář, vítač, havloid, neziskovkář, placený Sorosem. A Česko se nenápadně stalo nejrasističtější zemí v Evropě:

http://metro.co.uk/2017/05/03/this-map-shows-the-most-racist-countries-in-europe-and-how-britain-ranks-6612608/

Evropa nejsou žádní oni, Evropa jsme my. Nejsou to žádní „vládci“, ale námi zvolení zástupci a úředníci jmenovaní námi zvolenými zástupci. Už třináct let máme své europoslance, své eurokomisaře, své soudce u soudního dvora EU. Leccos nefunguje dobře, ale problémy EU jsou naše problémy. Miliardy, které nám ostatní posílají, abychom byli méně zaostalí (v roce 2015 to po odpočtu národního příspěvku bylo 152 miliard čistého), bez zaváhání bereme. Když se nás zeptají, zda pomůžeme řešit uprchlickou krizi, blekotáme, že přijetím uprchlíka bychom ohrozili naše křesťanské hodnoty. Zbabělost a sobectví se v Česku vydávají za prozíravost. Co ostatní považují za slušnost a ctnost, to Češi prohlašují za naivitu. S nadšením na netu sdílejí smyšlenky, fámy i celkem průhledné lži, jen když potvrzují jejich předsudky. Třeba že EU chce zakázat „ř“. Mají dvanáct uprchlíků, ale celou Evropu chtějí poučovat, jak řešit uprchlickou krizi.

Velmi často, skoro každý měsíc, jezdím pracovně po Evropě. Německo, Francie, Británie. Všude tam mají muslimské menšiny, všude tam mají davy uprchlíků, na které vynakládají miliardy, a přitom tam nikdo – politiky počínaje, internetovými diskutéry konče – nepropadá hysterii českých rozměrů. Ve Francii volby vyhrál Macron, v Německu už pokolikáté vyhraje Merkelová. Asi Němci neví, co se v Německu děje. Ne tak dobře jako čeští blogeři a diskutující žvástalové. Anebo tam možná jen chápou, že problémy – a uprchlická krize je vážný problém – se řeší líp s chladnou hlavou a že složité problémy se někdy řeší dlouho. Z našeho světa tam pronikne jen zlomek zpráv, jen malý výřez z české reality, přesto se mě občas kolegové odtud opatrně ptají, co se to tam u nás v té východní (!) Evropě děje. Sám nevím. Je to nepříjemné. Jak se v takové situaci v Evropě za Čechy nestydět? Těžko.

Jan Buriánek

Autor: | úterý 1.8.2017 10:14 | karma článku: 37.68 | přečteno: 8938x

Další články blogera

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma článku: 9.97 | Přečteno: 315 | Diskuse

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 393 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.03 | Přečteno: 824 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.12 | Přečteno: 3124 | Diskuse
Počet článků 779 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1847
První pokus

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...