Čas - nejcennější komodita

11. 12. 2017 11:02:41
Zdá se mi, že žijeme v době, kdy nikdo nemá čas. Čas na nikoho, na nic. Tady samozřejmě začíná i konec času na sebe.

Byť bychom ten čas měli, tak ho už jen z principu nemáme a mozek okamžitě jakoukoli myšlenku kreativity a tvůrčí činnosti neguje. PROTOŽE PROSTĚ NA TO NENÍ ČAS!!! Hotovo dvacet.

Kde se tento nedostatek bere? Opravdu je času tak málo? Kdo nebo co nám ten čas bere? Všichni máme 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, zhruba 30 dní v měsíci a 365 dní v roce
a nějakého čtvrt dne k tomu.

Zamýšlím se nad takovou základní školou, kam musel chodit každý z nás. Kolik času nám tato povinná činnost zabrala a byla vůbec potřebná? Člověk strávil téměř 10 let v ústavu, kde ho nenaučili ani základním životním hodnotám. Na to čas je? Proč se děti nevzdělávají v přírodě? Nejezdí do lesa? Jak je možné, že vrcholem celého školního roku po tom, co se děti především naučily, jak mají poslouchat a ctít autoritu učitele, vyrazí na třídenní výlet. Není to absurdní? Celých deset měsíců strávených především nad učivem a za odměnu tři dny volna.

Tady bych se zastavil! Nepřipomíná Vám to něco ve spojitosti s časem? Už ty malé děti musí pochopit, že není čas ztrácet čas. Tři dny výlet, ale předtím tomu předchází deset měsíců sezení v lavici a biflování se nesmyslů nazpaměť, které nikdy nebudou potřebovat. Není to tak trochu příprava na budoucí život? Budeš tvrdě makat a dostaneš za to pár dní dovolené. Tak to prostě v dnešním světě funguje.

Nevím jak Vy, ale mě osobně frustruje, když vím, že na něco mám předem vymezený čas. To mi evokuje další myšlenku ze základní školy. Můžete mi vysvětlit, proč by mělo být dítě známkované za to, jestli na čas vyšplhá na tyč, zaběhne nějaký úsek nebo na čas vypočítá určitý počet příkladů z matematiky nebo napíše sloh? Nevzniká už tady v každém z nás křeč
a stres? Při větě máte na to x minut, začínáme 3 2 1 teď“, mi stojí vlasy hrůzou.

Nepřemýšlí mozek hned trochu jinak? Pod tlakem? Tyto roky nadrilované opakující se myšlenkové pochody pak zabrání jakémukoli osobnímu rozvoji a splnění si jakéhokoli přání. Myslím, že už teď určitě víte, kam směřuji. Protože na to přece a jednoduše nemáme čas. To nejcennější, co v životě máme. Máme chytré telefony, auta, domy, ale nemáme ten ČAS, který jako jediný si za všechny peníze světa nemůžeme koupit. Čas na blízké, na pravé kamarády, na svoji lásku, na koníčky. Čas na to zastavit se, zhluboka se nadechnout a udělat to, co chci jen já.

Už na základní škole bylo jasně dáno a řečeno, že na vše máme pouze omezený čas. Já říkám, máme neomezeně spoustu času na cokoli, co jen nás napadne. Stačí se rozhodnout
a změnit to právě teď. Ovšem takové rozhodnutí není jen tak. Každý si musí sám odpovědět, co přesně chce a co za to je schopný obětovat. Člověk pak náhle zjistí, že svou nejcennější komoditu, kterou má, ztrácí v práci, která ho nenaplňuje, s partnerem, kterého nemiluje nebo s pseudokamarády, na které není spolehnutí.

Závěrem této úvahy mám na Vás, čtenáři, jednu prosbu. Zastavme se, zavřeme oči
a udělejme si čas jen na své myšlenky a přání. Plňme si své sny a žijme svůj život naplno. Nakládejme se svým časem tak jako s tím nejcennějším pokladem, co v životě máme. Protože ten stejně jako náš život máme k dispozici pouze jen na určitou dobu.

Lukáš Vénos

Autor: | pondělí 11.12.2017 11:02 | karma článku: 14.29 | přečteno: 539x

Další články blogera

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma článku: 9.97 | Přečteno: 315 | Diskuse

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 393 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 779 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1847
První pokus

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...