Co číhá ve floridském houští

15. 04. 2018 9:21:44
Než jsem se odstěhovala na Floridu, představovala jsem si nejen své budoucí soužití s místními lidmi, ale také s tamními živočichy.

Trpěla jsem utkvělou představou, že budu obklopená odpornými jedovatými pavouky a na kousnutí nějakého z nich možná skončím na pohotovosti. Po téměř dvou letech v tomto slunném státě mohu říct, že jsem v našem bytě za celou dobu neviděla jediného pavouka. Vděčím za to všudypřítomným sítím na oknech, které sice občas vzbuzují pocit stísněnosti, ale na druhou stranu představují i ochranu před prapodivným subtropickým hmyzem.

Pavouků jsem se vyvarovala, ale zato jsem potkala věru jiné nevzhledné potvůrky, například šváby. Na Floridě je jich spousta. Dostanou se všude a přežijí v podstatě i jaderný výbuch. Jakmile máte podezření, že jste nějakého viděli, zavoláte údržbáře, který vám speciální vodičkou pomaže místa, kde se tito broučci rádi prohánějí. A je po problému.

Na Floridě je samozřejmě k vidění i spousta fascinujících tvorů, zejména ptáků. Racci, volavky nebo pelikáni vám v nestřežené chvíli klidně šlohnou sváču. Pokud se na moment zastavíte, pravděpodobně k vám přiběhnou zvědavé ještěrky nebo mlsné veverky, které nejsou na rozdíl od těch českých vůbec plaché.

Dalšími exotickými zvířátky, se kterými jsem se měla možnost seznámit, byly vačice nebo mýval. Ta první kolem mě jen tak proběhla, když jsem vystupovala z auta. Ten druhý pro změnu číhal v noci na stromě, odkud na mě svítil svýma lesklýma očičkama. Kvůli vačici – pro mě naprosto neznámému tvorovi – jsem se manželovi v cuku letu obmotala kolem krku jako krajta.

S mývalem jsem se naopak setkala už před lety během studia v Atlantě. Vykračovala jsem si tenkrát po kampusu, když mě ostraha upozornila: „Slečno, pozor, támhle v keři je mýval!“ Mýval? Jééé!!! Medvídek mýval! Rozplývala jsem se a pomalu vytahovala telefon, abych si ho vyfotila. Pán mezitím pochopil, že jsem asi spadla z višně, tak ke mně přiběhl a začal vysvětlovat: „Nechoďte k němu! Mýval je nebezpečné a zákeřné zvíře. Přenáší nemoci a mohl by vás kousnout!“ Jak by mě mohl medvídek mýval kousnout? Nešlo mi do hlavy. Dnes už vím, že úplně klidně. Třeba kdybych mu chtěla vzít rozjedený sendvič ukořistěný v popelnici.

Jestli je něčím Florida skutečně známá, jsou to aligátoři. Těch je tu opravdu na každém kroku. Je možné je vidět opalovat se u silnice nebo promenádovat se lese. Když se „poštěstí“, najdete nějakého fešáka i ráno v bazénu na zahradě. Proto než hupnete do vody, mrkněte, jestli tam na vás někdo nečeká.

Viděli jste ve zprávách jednu z mnoha reportáží o zamordovaných turistech, kteří se navzdory výstražným tabulím ZÁKAZ KOUPÁNÍ rozhodli jít prošplouchnout? Žádný obyvatel Floridy disponující pudem sebezáchovy by se nikdy nešel vykoupat do jezera. Pokud je někde voda, šance, že se v ní skrývá aligátor, není nikdy nulová. Lidské maso aligátorům moc nechutná. To však neznamená, že se s vámi budou čvachtat jak delfíni v místním vodním parku Discovery Cove.

S narušitelem svého teritoria se aligátor rychle vypořádá. Tak jako se malé děti v Česku učí, co dělat, když potkají v lese medvěda, floridské děti zase vědí, jak na aligátora: Rychle utéct z ještěrova rajónu. Pokud se stane, že by vás aligátor čapnul, experti radí dloubnout ho do nosu nebo do očí, aby uvolnil stisk a vy jste stihli utéct. Jakmile opustíte jeho teritorium, přestane vás pronásledovat. Nestojíte mu za to.

Dalším důvodem, proč jsem dosud nenavštívila ani jeden místní les nebo turistickou stezku, jsou hadi. Když si do internetového vyhledavače zadáte „hadi na Floridě“, vyjede vám slušný seznam. Hadů se nebojím, ale přesto bych raději zemřela na něco jiného.

Když jsem si to jednou štrádovala s dopisem do schránky, vybafnul na mě z keře červeno-černo-žlutý krasavec. Milovníci plazů by asi zajásali, já jsem brala nohy na ramena. Když jsem nečekané setkání s hadem celá bez dechu líčila tchánovi, zeptal se mě, v jakém pořadí ty barvy šly. Zůstala jsem na něj nevěřícně zírat. Říkám, že jsem málem šlápla na HA-DA! Je snad jedno, jestli byl červeno-černo-žlutý nebo žluto-černo-červený! Jenže ono to jedno není. Oba jsou rozkošní, ale na kousnutí jednoho z nich můžete zemřít. Zatímco červeno-černo-žlutý je neškodný Scarlet Kingsnake, černo-žluto-červený je velmi nebezpečný Eastern Coral Snake. Pokud jde o mě, do žádné analýzy pruhů bych se nepouštěla a uháněla pryč. O bobříka odvahy in memoriam rozhodně nestojím.

Denisa Sciortino

Autor: | neděle 15.4.2018 9:21 | karma článku: 19.96 | přečteno: 518x

Další články blogera

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma článku: 9.97 | Přečteno: 315 | Diskuse

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 393 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 270 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.31 | Přečteno: 465 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 113 | Diskuse
Počet článků 779 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1847
První pokus

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...