Císařovy nové šaty

14. 11. 2019 10:05:10
Pro sedmdesátníky jsem mladík, pro třicátníky stařec. S oběma skupinami ale sdílím časoprostor a nejde mi o tom nepřemýšlet. Nemám patent na rozum a svobodu chápu hlavně jako prostor pro různé náhledy na světa běh.

Začnu asi pozdravem a představením? Dobré ráno, poledne či večer, jmenuji se Petr , jsem prostý chudý horal a je mi 53 let. Možná právě ta informace o věku je pro moje spouštěcí blogoidní mechanismy důležitá.

Možná je to vše jen o spojování podmnožin , co v součtu už tvoří celek , nevím. Ale od Adama. Před týdnem jsem dočetl knihu , co mi půjčil a doporučil kamarád. Jmenuje se Kronika zániku Evropy od pana Vondrušky. Nyní čtu Blackout páně Elsberga a do toho mě bombardují články v mediích o všech možných Babiších, Klausech, Zemanech a Milionech chvilek. Ke všemu za okny poletuje sníh a tma je už ve čtyři, no to je situace...

Nezávisle na tom všem mám v sobě už delší čas nějaké pnutí , že má turistika z porodnice na krchov se klikatí už v druhé půlce trati a že jsem na tom jak proletariát v carském Rusku , nemaje co dál ztratit ( tak nám to tedy kdysi soudružky učitelky říkaly) No a tak jsem si řekl , že už budu říkat, co si myslím , totéž se teď snažím psát a nedbat , co s tím zbytek vesmíru udělá. Předpokládám, že nic. Je nás tu skoro 7 miliard a tak nemám obavu , že někoho zajímám víc než kolega Ind na předměstí Dillí. Nicméně je mi z toho pocitu vlastně docela pěkně, nebudu dál kývat hlavou, hledajíc alespoň malé záhyby Císařových nových šatů.

K věci, kniha V. Vondrušky má 800 stran a to opravdu není málo. Mapuje období od roku 1984 do roku 2054. Kdo o panu Vondruškovi nic neví , tak jen ve zkratce – úspěšný spisovatel velkého množství historických románů s krimi podtextem, obyčejně ze středověku. Původním povoláním historik. Jeho knížky jsem přečetl myslím dvě. Nečetly se mi špatně , ale úplně mě nechytly. Ta , co se mi dostalo do rukou nyní ovšem byla dost jiná. Jednak se odehrávala v přítomnosti a hlavně budoucnosti, navíc obsahuje vždy údaje o nejdůležitějších událostech toho kterého roku. To jde do roku 2017 snadno , dál je to fabulace. Kniha pojednává o osudech rodiny Wagnerů , která na příbězích svých protagonistů prochází Evropou a Vondruška popisuje, co se stát mohlo a potažmo může. Nemá smysl popisovat děj , ale na mě to zapůsobilo docela silně. Vondruška podle mého názoru přesně popisuje fakta a velmi uvěřitelně skládá mozaiku snadno uvěřitelné budoucnosti.Není to nic víz než vize, jedna z možných alternativ , ale to je jedno. Existuje a dává smysl.

Druhá knížka se jmenuje Blackout a světe div se , je o blackoutu. Marc Elsberg rozvíjí příběh a vlastně ne nepodobně Vondruškovi ukazuje , co se může stát na základě výpadků, které už byly – ač krátkodobé. V případě Vondrušky je historická linka příběhu prvotní a osoby a mezilidské vztahy jsou popisovány naivisticky a zjednodušeně „na krev“ Jde tu ale o pitvu 70ti let. Elsberg je jako snovač příběhu přesvědčivější a vzhledem k tomu, že se jedná v podstatě o přítomnost, tak snáz uvěřitelnější.

Oba mají společné to , že prostý chudý horal vidí záblesk možné budoucnosti a nejde to smést ze stolu a pak přepít v hospodě. Opravdu se v skrytu duše bojím, že třeba už za života mého syna sem dorazí z Německa, Francie nebo Švédska muslimové a budou se chovat přesně tak, jak se chovají tam. Opravdu nemám iluze o tom, že se stane zázrak a oni nás minou nebo se vnitřně změní. Opravdu se nám aktuálně nic neděje. Ale bohužel matematika je exaktní věda a násobit 1,5 nebo 6 zvládá malé dítě. To dítě ale má nárok na iluze...

Stejně tak mám obavu z toho, že další sorta extremistů může vytvořit dlouhodobější blackout a že propojení sítí je v Evropě dané , ví každý. Sociologové zase ví, jak se chová člověk, když mu je zima a jeho dítě 3. den hladoví.

Jenže jako civilizace se chováme stejně jako Římané před vpádem Germánů. Také řešíme zástupné problémy a nevidíme si na špičku nosu. Oni ti otylí , blahobytem rozmazlení, senátoři v dávném Římě také řešili rozmístění soch a Germáni už plenili jejich města. Historie se opakuje a je nesmysl si myslet , že dnešní causy jsou jedinečné , aktuální, čímsi jiné.

Dnešní doba ale 70 let po válce tohle bere jako xenofobii, rasismus, případně populismus. Lidé se nálepkují navzájem , v naší kotlině je to právě teď o tom, jestli půjdu do „průvodu“ či ne. Jsem tedy babišovec, zemanovec, pravdoláskař, zelený..případně komanč, cigoš nebo mimozemšťan.

A z toho všeho je mi divně.Jenže nemám tušení , jak se k tomu postavit a možná se nechci vůbec vymezovat. Chci jen modré říkat modrá a červené červená. Na císaře všech zemí kašlu.

Jo...dneska běhal u nás po Jizerkách velbloud. Ve sněhu. Bez šoféra, zatím. A když napadne sníh na přeudržované rozvody ČEZu, tak bude v krajině blackout, jako již tradičně.

Takže beru kytaru a jdu si zavrzat „Dokud se zpívá , ještě se neumřelo“ ( ano, od toho podlého Nohavici).

- Petr Petříček -

Autor: | čtvrtek 14.11.2019 10:05 | karma článku: 26.52 | přečteno: 738x

Další články blogera

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma článku: 9.97 | Přečteno: 315 | Diskuse

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma článku: 10.94 | Přečteno: 393 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 11.92 | Přečteno: 111 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 96 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.84 | Přečteno: 898 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 3338 | Diskuse
Počet článků 779 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1847
První pokus

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...