Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Rovnaká hlúposť ako veriť VŠETKÝM konšpiračným teóriám je hádzať VŠETKY konšpiračné teórie do jedného vreca. Každú treba posudzovať individuálne. Ťažko posudzovať koľko z tých teórií je pravdivých - 5 %? 10 %?

Faktom je, že ak chce niekto zosmiešniť a marginalizovať iný názor ako je oficiálne prezentovaný, tak tento alternatívny názor onálepkuje ako konšpiračná teória.

Môžeme sa na to pozrieť aj z iného uhlu pohľadu: naozaj si niekto myslí, že VŠETKY informácie poskytované politikami, vládami, nadnárodnými firmami, bankami atď. sú absolútne pravdivé?

Je konšpiračnou teóriou názor, že prapríčinou konfliktu na Ukrajine bola americká snaha ešte viac utiahnuť smyčku okolo Ruska tým, že Amíci obsadia ruskú námornú základňu na Kryme?

2 0
možnosti

Autor to nějak pomotal. Sledování mobilů přece není žádná konspirační teorie. O tom jsou tu běžně články na iDNESu.

NSA emaily sleduje a nejen to. Autor asi zaspal dobu, k tomuto už tu bylo článků nepočítaně.

1 0
možnosti
PZ

Až na to, že jediné, co se prokázalo je sledování metadat (tj. kdo s kým, nikoli CO).

1 1
možnosti
PZ

Pro Rezjira: důkazem přítomnosti člověka na Měsíci je 384 kg vzorků měsíčních hornin a kamenů dovezených všemi misemi Apollo. Samozřejmě, konspirační bIábolilové a neználci se nechtěli svých oblíbených nesmyslů vzdát a tak vymysleli "protiargumenty", které je jen usvědčily z totální neznalosti. Rozeberme si je:

1. "vzorky z Měsíce jsou falešné". Nejprimitivnější, "protiargument", který usvědčuje mluvčího z neznalosti geologie. Měsíční horniny mají z důvodu odlišnosti prostředí (žádná atmosféra a mizivé magnetické pole, tedy vystavení kosmickému záření) odlišný poměr izotopů různých prvků (vodík, helium, dusík, xenon, argon, krypton) než i obdobné horniny ze země - rovněž nevykazují známky eroze či kontaminaci biogenními činiteli, vykazují jiné formy krystalizace a rovněž dlouhodobé konstantní poškozování struktury krystalů kosmickým zářením (více informací http://meteorites.wustl.edu/lunar/howdoweknow.htm). Podmnožinou tohoto prvního "argumentu" je pak následný ústupový krok konspiračníků: "vláda je tak upravila, aby vypadaly jako z Měsíce". Ani dnes natož tehdy neexistují prostředky, jak věrohodně změnit izotopové poměry, odlišnou krystalizaci a dlouhodobé účinky kosmického záření (a ne, nějaké vystavení svazku protonů na pár měsíců tohle nenapodobí). Navíc NASA uvolnila několik kilogramů různých vzorků z Měsíce tisícům geologických laboratoří z desítek zemí a špičkoví odborníci je zkoumali desítky let - a žádnou nekonzistenci nenalezli, naopak zjistili z hornin spoustu poznatků do té doby neznámých a od té doby potvrzených pozorováním chování Měsíce a vlivu jeho okolí, tj. poznatků, které "vláda" nemohla mít dopředu.

1 0
možnosti
PZ

(pokračování)

Ještě o jednom konkrétním a velmi oblíbeném příkladu, na němž chtějí konspiračníci ukázat, že "měsíční kameny" jsou falešné. Jedná se o případ bývalého ministerského předsedy Nizozemí Willema Dreese (bývalého už v době onoho incidentu, prostě byl to už politik na penzi). V jeho pozůstalosti je "měsíční kámen" údajně darovaný samotnými astronauty, ze kterého se po prozkoumání vyklubal kus zkamenělého dřeva. Konspiračníci byli blahem bez sebe. Ve skutečnosti ovšem to bylo celé jinak. V době, kdy astronauti Apolla 11 sotva vylezli z karantény a vypravovali se na světové turné pojal americký velvyslanec v Nizozemí nápad, že by bývalého ministerského předsedu takto obdaroval. Jenže NASA držela v karanténě a katalogizovala vzorky měsíčních hornin a neuvolnila žádný z nich dříve než zhruba rok po misi. Takže zástupce velvyslanectví s jeho žádostí vyhodila. No a tak nějakou chytrou hlavu napadlo, že když už se to takhle rozjelo, že mu dají prostě něco jiného, vždyť on to nepozná. A tak se taky stalo. Ten kámen mu ani nedali astronauti, jak později sám Drees říkal - prostě se mu to smíchalo s tím, že mají v rámci "turné" zavítat do Nizozemí. Ve skutečnosti tehdy žádné kameny nepředávali nikomu.

2. "vzorky pocházejí z Měsíce, ale byly nasbírány na Zemi ve formě lunárních meteoritů" - už trošku sofistikovanější protiargument, který bere v potaz chemické odlišnosti lunárních vzorků od pozemských. Ovšem za celou historii lidstva po celé Zeměkouli bylo nalezeno celkem 164 lunárních meteoritů o celkové váze 46 kg. Znovu opakuji, že Apollo miose přivezly 384 kg vzorků v počtu cca 4 tisíc. Zkrátka "vláda" se nemohla dostat k dostatečnému počtu lunárních meteoritů z prostého důvodu, že jich tolik na Zemi ani není (a většina objevených je v držení mimo její dosah). Kromě toho by byly okamžitě poznány z důvodů eroze a biogenní kontaminace po milionech let pobytu na Zemi.

(pokračuje dále)

1 0
možnosti
RH

Bohu dík za konspirační teorie. Vždy si jich pár najdu a pak se královsky bavím.

1 0
možnosti
PB

Řekl bych, že pravda je někde uprostřed. Svět neřídí konspirátoři, ale Bůh. Konspirátoři v rámci svobodné vůle člověka ale ovlivňuji mnohé.

0 0
možnosti
BT

Bůh svět neřidí, proč by to taky dělal

2 0
možnosti
BT

tak a teď jste zašel moc daleko, proflákl jste co mělo zůstat utajeno, teď po vás půjdou ;-D;-D

6 0
možnosti
ZB

Karma.S těmi konspiračnimi teoretiky se nějak roztrhl pytel.Je opravdu směšné jak vážně nás "tupé zmanipulované ovce" přesvědčuji o své vyjimečnosti "znát pravdu"...;-)

5 0
možnosti
Foto

A znáte lepší způsob, jak falsifikovat ve společenských vědách nějakou teorii či verzi události?

0 2
možnosti
KB

K79a94r19e81l 47B17o40k

15. 9. 2014 21:07

Skvěle napsáno. Karma.R^

8 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik