Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec trampů v Čechách?

Český Ráj. Už ten romantický název probouzí v člověku zvědavost. A sotva ho jednou navštíví, už nikdy na něj nezapomene. Jen těžko se dají určit nějaké pevné hranice tohoto divokého kraje lesů, skal, hlubokých údolí a chladivých rybníků.

Území mezi Mladou Boleslaví na jihozápadě, Jičínem na východě a Turnovem na severu lákalo romantické duše již před více než sto lety. Když lázeňští hosté v Sedmihorkách vyslovili poprvé to pojmenování, netušili, že se tím zapíší do historie. Stalo se. Název Český Ráj se ujal. A nejen mezi turisty – brzy začali tento krásný kout Čech objevovat i trampové. Zakládali po vzoru divokého západu osady, jejichž sláva dodnes nevyhasla. Třeba El Toro v Údolí hnusu u Žehrovského potoka, jež existuje dodnes. Hodně vody proteklo potokem a srub i s totemem stále připomínají roky dávno minulé, opečovávány pokračovateli zakladatelů. Jsou však i jiná trampská místa, jejichž historie zůstává jen na fotkách a ve vzpomínkách pamětníků. A spolu s nimi zřejmě zcela zmizí. Bohužel.
S turisty totiž do kraje vtrhla i civilizace se všemi svými neblahými průvodci. Člověk byl donucen přírodu chránit. Za každou cenu. Roku 1955 vznikla chráněná krajinná oblast Český Ráj. I přesto ale trampové v dobách totality dál jezdili pod skalní převisy a pokračovali v tradici svých otců a dědů šikanováni komunistickou mocí, které vše co zavánělo svobodou pochopitelně vadilo. Ale až teprve teď, na přelomu století, začalo být pro trampy v Českém Ráji obzvlášť těsno. Někteří horliví ochranáři přírody začali prastará tábořiště pod převisy rozebírat, likvidovat, pálit. Svaté jim nejsou ani tzv.Kempovky – sešity a knihy do nichž v průběhu let zapsalo mnoho poutníků své myšlenky, vyznání, názory. Trampové jsou pronásledováni a nemilosrdně pokutováni. Ochranáři pro to mají dva „pádné“ argumenty. Za prvé – tramp porušuje zákon o ochraně přírody. Svým pohybem i přítomností v CHKO mimo značené turistické stezky prý narušuje živočichům jejich teritoria. To, že tak činil v těchto místech již více než 70 let nebere nikdo v potaz. Za druhé se tito rádoby strážci začali ohánět argumentem novým – svou činností pod skalními převisy prý trampi narušují archeologické sedimenty. To, že pod převisy hledali lidé útočiště od pradávna je neoddiskutovatelné. Proč se o to ale archeologové začali zajímat až teď – po téměř osmdesátiletém působení trampů v těchto místech? Kromě jiného totiž jistojistě najdou popel prvního trampského ohniště z 20. let minulého století, kuřecí kůstku z trampské večeře, či torzo ešusu sloužícího k vybírání popela. Tramp se totiž sám stal historickým objektem, který ovšem na rozdíl od lovců mamutů přežívá v souladu s přírodou dodnes.
To moderní benzínové čtyřkolky a terénní bicykly schopné vjet v přírodě kamkoli, rozhodně v souladu s přírodou nejsou. Ovšem, bezohlední majitelé těchto dopravních prostředků dostávají pokuty jen zřídka. Mimo cestu projedou, způsobí leckdy nenávratnou škodu a nepolapeni zmizí. Hon na trampy, který v Českém Ráji probíhá, se tak stává tak trochu honem na čarodějnice. Tramp vyhledávající tradiční místa je totiž pro horlivé ochranáře dobrým terčem. Je odchycen, pokutován a ochrana přírody si může udělat další pomyslný zářez. Na některých nejmenovaných strážcích přírody je ale poznat, že jim nejde ani tak o tu přírodu, ale o vlastní ego, které si svou zdánlivou mocí nad bezmocnými vylepšují. Jistě. Trampové porušují literu zákona o ochraně přírody, ale kdo dneska          (i třeba nevědomky) neporušuje nějaký zákon? A porušují ho trampové opravdu tak závažně, jak je jim vytýkáno? Mnoho lesáků, hajných i ochranářů uznává, že trampové na žebříček škůdců přírody až tak moc nepatří. K tomuto poznání je dovedla životní zkušenost a častý dialog s trampy. To zřejmě těm, kteří pronásledují trampy v posledních letech, a to nejen v Českém Ráji, chybí.
Nikdy nevyhlášené trampské hnutí jako takové vzývá svobodu, volnost, kamarádství a lásku k přírodě. Přežilo Kubátovi zákony ve 30. letech 20. století. Ustálo pronásledování komunisty v dobách socialismu a doufejme, že překoná i nátlak archeologů a rádoby ochránců přírody na začátku století jedenadvacátého. A aspoň ve vzpomínkách, či na zažloutlých fotografiích přežijí i trampská tábořiště, jako třeba Amfík, Malý a Velký Faraón ve Skaláku, Černý Rytíř v Klokočkách a mnohé další z nichž už zbyl jen jemný písek.
To, že trampové nejsou organizovaným hnutím, bylo, je a bude vždy jejich výhodou. Myšlenka svobody, volnosti a kamarádství se totiž zničit nedá.
Pavouk
http://pavouckej.wz.cz/

Autor: Jan Novák | pondělí 9.8.2010 22:39 | karma článku: 29,34 | přečteno: 4294x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 320x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 506x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 709x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik