Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hokej včera, dnes a zítra

Dlouhodobě sleduji snahy movitých otců jimž se z nějakých důvodů nesplnily vlastní sny o hokeji a chtějí mít doma taky Jágra, dítě chce být taky jako Jágr, popř. dobrým extraligovým hráčem, kterého bude živit hokej a ještě zbyde pro rodiče.

Pozoruji tyto tréninky hodně dlouho a neskrývám rozčarování, jak jsou ty různé přípravky a rádoby hokejové školy k ničemu.

Jsou opravdu k ničemu, když jejich adepti neumí pořádně stát na bruslích, odrazit se, překládat vpřed vzad na obě strany, udělat obrat, nebo prach obyčejnou kličku. Pokládá si někdo zásadní otázku?: Co je základem hokeje? Umět bruslit, bruslit, bruslit! Pohlednu-li do podobného ranku - krasobruslení, tak stejně staré děti ve věku 6 - 9 let nejen že zvládají základy bruslení ale navíc i nějakou piruetu a skok, kroky. Tím nechci říct, že by hokejista měl skákat salchowy, měl úhlednou jízdu v hranách brusle apod. Pokud ale hokejista neumí základní  techniku bruslení, nedivme se, že na další hokejovou  akci, jako dojet přihrávku už nemá prostě síly, a  stává se z něj statista na ledové ploše.  

Tihle mladí divočáci pak vyrazí se svými taťky na veřejné bruslení, náležitě obrněni pro případ srážky s bruslícím občanem. Říkám jim hokejoví mudžahedíni, tak jak je vídáme ze zaběrů v iráku nebo v afghanistanu, když se vhrnou bezvěrci pod nohy. Tihle divočáci  křižují led, jak splašené mouchy a když to neustojí, tak se Vám nejlépe rozplácnou přímo pod nohy, jako ten sebevražený mudžahedin. Slovní napomenutí ratolesti akceleruje otce, jako červena muleta býka. Když jsem před tím viděl, jak jezdí otec, a jak jezdí jeho syn budoucí hokejista, naznal jsem, že nemá smysl radit otci, aby se synátor raději než bezhlavému vrhání pod nohy zdokonaloval v technice bruslení.

Pokud si rodiče těchto dětí myslí, že od toho tu je přípravka, aby se naučily bruslit, tak sice do určité míry mají pravdu, ale zároveň se mýlí. Bez dalšího vlastního přičinění a snažení ditěte mimo trénik bude jeho kvalita bruslení stejná, nebo se bude zhoršovat odkoukanými manýry. Hotové neštěstí je, když vlastní rodič je rád, že je rád a stojí na ledě, natož, aby mohl být synkovi rádcem a oporou. To je ten nejhorší případ nenaplněných ambicích otce. To jsou ti pokřikující otcové na ochozech plní emocí, jak přihrát, jak trefit branku. Otcova vlastní činnost na ledě, může být rodině a jemu životu nebezpečná.
 

Občas na veřejném bruslení poradím komukoliv, kdo zkouší cokoliv a má chuť se to naučit. Nikdo jsme z nebes na led nespadli. Nedávno mne oslovil otec jednoho stašího dítěte ve věku 10 let, zda bych se nekoukl na synka a neporadil co a jak zlepšit v jeho bruslení. Ukážu, předvedu, vysvětlím, proč se tak jezdí, dělá se to či ono a nedělá to jinak, jaké jsou  pozitiva a negativa takové jízdy. Zbytek už je na synkovi a otci co si z rad vezmou k srdci. Zatím májí o mé rady zájem a protože mají oba zájem mají to gratis.         

Osobně bych se přimlouval za výkonnostní testy jakými se testuje ,zdatnost krasobruslařú, s důrazem na posilovna, zátěž, techniku, taktiku, rychlost a čas atd. Pokud testy neprojde tak propadne, jako ve škole a opakuje. Projde-li testy, pak by měl dostat hokejovou výstroj a učit se základům hokejové školy.
Výše uvedené testy by měly být alfou a omegou hokejisty a testování by mělo být průběžné po celou dobu kariery bez ohledu na dosavadní výsledky, pokud je nesložíš jdeš o stupínek níž. Pamatuji dobym kdy bydlel v činžáku klubový fotbalista, který přišel z práce, mazal na trénink, domů a zase dokola, do práce nešel, když bylo ligové útkání, to měl trénink, utkání a na druhý den hopkal do rachoty.

Bohužel ale situace v klubech je taková, že tam buď vládnou  "kliky rodičů, nebo manažerů,  které určují co a jak se bude dělat, jak se to bude dělat nebo nebude dělat. Zvýšit hlas, nebo vynadat znamená týrání dítěte popřípadě můžete čekat fyzický kontakt s otcem dítěte.

Až se zcela vyčerpá hráčská kvalita, kterou vypěstoval systém zavedený za komunistů budou vysledky takové jaké jsme viděli na letošních OH v Soči. A vězte v mezinárodním srovnání bude hůř.

Jaroslav Komosný

Autor: Jan Novák | sobota 22.2.2014 9:08 | karma článku: 26,34 | přečteno: 2112x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 320x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 397x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 506x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 709x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik