Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Má cesta kurzem pro budoucí romské novináře

4. 09. 2016 8:00:00
Přihlásila jsem se do mediálního kurzu pro budoucí romské novináře. Brzy však zjišťuju, že projít tímto kurzem, jak jsem si původně myslela, nebude žádná hračka.

Statečných je nás v kurzu jedenáct, pomalu se seznamujeme a zjišťujeme, proč tu jsme. To se snaží zjistit také lektoři tohoto projektu, jimiž jsou Patrik Banga, Tomáš Bystrý, Zdeněk Ryšavý, Richard Samko a Michal Komárek. Těchhle pět trpělivých nás má naučit vše, co je nezbytně nutné, abychom jako začínající novináři uměli.

Na prvním setkání jsme se sešli s Michalem Komárkem, který nám vysvětloval, jak se píše zpráva. Zpráva je základní novinářský útvar, bez kterého se neobejde žádný novinář. Začínám zjišťovat, že to není až taková sranda. Navíc moc nechápu, co říká, a to jsem celkem chápavá. Den zakončuje diskuzí, kde více méně diskutuje on. Říkám si, co tady vlastně dělám.

Na další setkání jedu s obavami, jestli jsem schopná tento kurz vůbec absolvovat, zda na to mám nějaké schopnosti a dovednosti. Jsem ale bojovník, který se nerad vzdává před dosažením svého cíle. Kurz na téma zpravodajský rozhovor vede Tomáš Bystrý, který nám opravdu velice srozumitelně vysvětlí, jak se z informací, které získáme od respondenta, připraví zpráva. Konečně chápu. Poučil nás taky o tom, jak se tvoří rozhlasová zpráva. Tu si na závěr zkoušíme napsat a také namluvit. Žádná legrace to sice nebyla, ale z tohoto setkání odcházím nabitá pouze pozitivními dojmy.

Přicházím o další volnou sobotu a mířím do Prahy, kde se potkáme s Patrikem Bangou, který je jak neřízená střela. Vysvětluje nám, jak se tvoří reportáž, příklady nám ukazuje na svých reportážích. Nakousne s námi ještě videoblogy, které teď hýbou světem. Patrika vystřídá Zdeněk Ryšavý, který nám vysvětli vše kolem vyhledávání na internetu.

Další setkání byla naprostá bomba. S Richardem Samkem v České televizi dostáváme možnost vyzkoušet si, jak se taková reportáž tvoří se vším, co k tomu patří. Ve studiu zvukové režie je ve mně malá dušička. Při namlouvání komentáře do reportáže začínám i koktat a nejsem schopna ze sebe dostat větu. Cloumá mnou tréma, ale na to, abych se stihla sesypat, není čas. Nakonec to však nějak zvládnu a reportáž dotočíme. Domů odjíždím s pocitem, že tohle asi nebude job pro mě, ale už znám televizácký pojem „gerojš“, a tak se snad při natáčení televizní zprávy, bude-li příležitost, nějak chytím.

Závěr první části kurzu i léta se už blíží a my se předposlední srpnovou sobotu scházíme s Patrikem Bangou, který nás nechává psát a točit blog. Právě jej čtete.

Co mi tento kurz přinese, nechám ve hvězdách, ale už teď vím, že jsem se naučila spoustu věcí, poznala super lidi a budu na něj s radostí vzpomínat.

Renata Kováčová

Hlasujte ve finále Blogera roku

Autor: | neděle 4.9.2016 8:00 | karma článku: 22.37 | přečteno: 863x


Další články blogera

Co číhá ve floridském houští

Než jsem se odstěhovala na Floridu, představovala jsem si nejen své budoucí soužití s místními lidmi, ale také s tamními živočichy.

15.4.2018 v 9:21 | Karma článku: 16.30 | Přečteno: 356 | Diskuse

Onkologickým pacientem snadno a rychle

Krásné léto 2016 pomalu končí. Poslední seno pro naše ovce jsem s vypětím všech sil uklidila před blížící se bouřkou do plechárničky. Proč jen jsem tak strašně zchvácená? Asi jsou to ty přibývající roky.

3.4.2018 v 10:46 | Karma článku: 16.94 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Čas - nejcennější komodita

Zdá se mi, že žijeme v době, kdy nikdo nemá čas. Čas na nikoho, na nic. Tady samozřejmě začíná i konec času na sebe.

11.12.2017 v 11:02 | Karma článku: 11.75 | Přečteno: 290 | Diskuse

Advent

Každým dnem je slunce méně a každý den se lampičky na ulicích i za okny rozsvěcejí dříve. Máme více splínů a méně energie a častěji saháme po skelničce vína nebo něčeho ostřejšího.

6.12.2017 v 14:27 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 147 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Pavel Kamas

Volíme tak, abychom mohli nadávat?

Mám pocit, že většina nechtěla Zemana prezidentem, KSČM umožnit ovlivnit vládu, jíst špatně nebo chodit na akce, které nás nebaví. A přesto se to stále opakuje. Asi je to v nás. Potřeba si zanadávat. Potřebujeme nepohodu?

21.4.2018 v 23:47 | Karma článku: 8.46 | Přečteno: 173 | Diskuse

Zdeněk Frantál

Peníze, moc a chamtivost

Myslíte si, že jste úspěšní, že jste šťastní nebo dokonce svobodní? Co kdybych vám řekl že ne, že žijete v iluzi?

21.4.2018 v 21:41 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 406 | Diskuse

Jan Pražák

Jak by se vám líbila eura v peněženkách?

Jakožto pravověrný Středočech to mám k hranicím s eurozónou dost daleko, a tak se s univerzální evropskou měnou nesetkávám zrovna každý den. Pokaždé, když se na nějakou eurobankovku podívám, tak ve mně vyvolá stejný dojem.

21.4.2018 v 20:12 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 411 | Diskuse

Josef Nožička

Pan Rychetský schvaluje cenzuru sociálních sítí. Ochrana demokracie či návrat k totalitě?

V Německu platí od začátku letošního roku zákon, umožňující celoplošnou cenzuru sociálních sítí. A předsedovi našeho Ústavního soudu se něco takového líbí.

21.4.2018 v 18:10 | Karma článku: 31.87 | Přečteno: 630 | Diskuse

Libor Chrášťanský

Soudruzi a soudružky – v demenci je naše síla!

Nalevo, na věčné časy a nikdy jinak! To je současné klima v naší zemi, které s ohromným zapálením vytváří parta demokraticky zvolených - ale jinak v demisi i dost nebezpečné demenci. A ono těch dementních bude asi více.

21.4.2018 v 16:07 | Karma článku: 29.54 | Přečteno: 696 | Diskuse
Počet článků 770 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1831
První pokus




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.