Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co číhá ve floridském houští

Než jsem se odstěhovala na Floridu, představovala jsem si nejen své budoucí soužití s místními lidmi, ale také s tamními živočichy.

Trpěla jsem utkvělou představou, že budu obklopená odpornými jedovatými pavouky a na kousnutí nějakého z nich možná skončím na pohotovosti. Po téměř dvou letech v tomto slunném státě mohu říct, že jsem v našem bytě za celou dobu neviděla jediného pavouka. Vděčím za to všudypřítomným sítím na oknech, které sice občas vzbuzují pocit stísněnosti, ale na druhou stranu představují i ochranu před prapodivným subtropickým hmyzem.

Pavouků jsem se vyvarovala, ale zato jsem potkala věru jiné nevzhledné potvůrky, například šváby. Na Floridě je jich spousta. Dostanou se všude a přežijí v podstatě i jaderný výbuch. Jakmile máte podezření, že jste nějakého viděli, zavoláte údržbáře, který vám speciální vodičkou pomaže místa, kde se tito broučci rádi prohánějí. A je po problému.

Na Floridě je samozřejmě k vidění i spousta fascinujících tvorů, zejména ptáků. Racci, volavky nebo pelikáni vám v nestřežené chvíli klidně šlohnou sváču. Pokud se na moment zastavíte, pravděpodobně k vám přiběhnou zvědavé ještěrky nebo mlsné veverky, které nejsou na rozdíl od těch českých vůbec plaché. 

Dalšími exotickými zvířátky, se kterými jsem se měla možnost seznámit, byly vačice nebo mýval. Ta první kolem mě jen tak proběhla, když jsem vystupovala z auta. Ten druhý pro změnu číhal v noci na stromě, odkud na mě svítil svýma lesklýma očičkama. Kvůli vačici – pro mě naprosto neznámému tvorovi –  jsem se manželovi v cuku letu obmotala kolem krku jako krajta.

S mývalem jsem se naopak setkala už před lety během studia v Atlantě. Vykračovala jsem si tenkrát po kampusu, když mě ostraha upozornila: „Slečno, pozor, támhle v keři je mýval!“ Mýval? Jééé!!! Medvídek mýval! Rozplývala jsem se a pomalu vytahovala telefon, abych si ho vyfotila. Pán mezitím pochopil, že jsem asi spadla z višně, tak ke mně přiběhl a začal vysvětlovat: „Nechoďte k němu! Mýval je nebezpečné a zákeřné zvíře. Přenáší nemoci a mohl by vás kousnout!“ Jak by mě mohl medvídek mýval kousnout? Nešlo mi do hlavy. Dnes už vím, že úplně klidně. Třeba kdybych mu chtěla vzít rozjedený sendvič ukořistěný v popelnici.

Jestli je něčím Florida skutečně známá, jsou to aligátoři. Těch je tu opravdu na každém kroku. Je možné je vidět opalovat se u silnice nebo promenádovat se lese. Když se „poštěstí“, najdete nějakého fešáka i ráno v bazénu na zahradě. Proto než hupnete do vody, mrkněte, jestli tam na vás někdo nečeká.  

Viděli jste ve zprávách jednu z mnoha reportáží o zamordovaných turistech, kteří se navzdory výstražným tabulím ZÁKAZ KOUPÁNÍ rozhodli jít prošplouchnout? Žádný obyvatel Floridy disponující pudem sebezáchovy by se nikdy nešel vykoupat do jezera. Pokud je někde voda, šance, že se v ní skrývá aligátor, není nikdy nulová. Lidské maso aligátorům moc nechutná. To však neznamená, že se s vámi budou čvachtat jak delfíni v místním vodním parku Discovery Cove.

S narušitelem svého teritoria se aligátor rychle vypořádá. Tak jako se malé děti v Česku učí, co dělat, když potkají v lese medvěda, floridské děti zase vědí, jak na aligátora: Rychle utéct z ještěrova rajónu. Pokud se stane, že by vás aligátor čapnul, experti radí dloubnout ho do nosu nebo do očí, aby uvolnil stisk a vy jste stihli utéct. Jakmile opustíte jeho teritorium, přestane vás pronásledovat. Nestojíte mu za to.

Dalším důvodem, proč jsem dosud nenavštívila ani jeden místní les nebo turistickou stezku, jsou hadi. Když si do internetového vyhledavače zadáte „hadi na Floridě“, vyjede vám slušný seznam. Hadů se nebojím, ale přesto bych raději zemřela na něco jiného. 

Když jsem si to jednou štrádovala s dopisem do schránky, vybafnul na mě z keře červeno-černo-žlutý krasavec. Milovníci plazů by asi zajásali, já jsem brala nohy na ramena. Když jsem nečekané setkání s hadem celá bez dechu líčila tchánovi, zeptal se mě, v jakém pořadí ty barvy šly. Zůstala jsem na něj nevěřícně zírat. Říkám, že jsem málem šlápla na HA-DA! Je snad jedno, jestli byl červeno-černo-žlutý nebo žluto-černo-červený! Jenže ono to jedno není. Oba jsou rozkošní, ale na kousnutí jednoho z nich můžete zemřít. Zatímco červeno-černo-žlutý je neškodný Scarlet Kingsnake, černo-žluto-červený je velmi nebezpečný Eastern Coral Snake. Pokud jde o mě, do žádné analýzy pruhů bych se nepouštěla a uháněla pryč. O bobříka odvahy in memoriam rozhodně nestojím.

Denisa Sciortino

Autor: Jan Novák | neděle 15.4.2018 9:21 | karma článku: 19,96 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 320x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 506x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 709x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik