Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
F

furrat

18. 10. 2011 9:08
staré struktury

Pokud jsem autorku článku správně pochopil, vadí jí hlavně přístup některých lékařů a zodpovědných státních úřadů. Myslím, a zkušenosti z mého blízkého okolí to plně potvrzují, že arogantní jednání některých zdravotníků má kořen v minulém režimu. Tehdy bylo naprosto běžné, že lékaři rozhodovali, co se bude dít s pacientem, aniž brali v potaz jeho názor. Když například moje matka čekala mého mladšího bratra, zcela mimochodem se dozvěděla, že její ošetřující lékař zapsal do dokumentace, že doporučuje potrat, protože matka v těhotenství prodělala zápal plic.

2 0
možnosti
TT

tappat

18. 10. 2011 8:56
no nevim

mam znamou neonatolozku, ktera byla u spousty porodu a jejiz filozofie leceni cehokoliv je odjakziva co nejmensi invaze ze strany lekare - co nejmin neprirodnich leku, co nejmensi zasahy do tela atd., coz uplatnuje  praxi. Nicmene o domacich porodech tvrdi, ze neco takovyho udela jen "sobecka pipina, ktera si absolutne neuvedomuje mozne komplikace porodu" - tohle byla prima citace. Jako neonatolozka totiz vi, ze spousta komplikaci se proste predem zjistit neda a na jejich vyreseni potrebujete zazemi nemocnice.

Zrovna tuhle prisla cela vyrizena, ze meli rodicku, ktera mela cele tehotenstvi naprosto v poradku, porod probihal jak z ucebnice a najednou jako by se neco zblaznilo meli co delat, aby s vyuzitim vsech moznych prostredku zachranili jak zivot ditete, tak zivot jeji. Litali okolo ni 4 doktori asi 6 hodin. Nakonec to prezila, dite v pohode taky. Kdyby rodila doma, umrela jak ona, tak dite.

2 0
možnosti
SF

standa_234

18. 10. 2011 9:02
Re: no nevim

Dobrej příklad, horší, že ty 'pipiny' si tohle všechno uvědomí až když je pozdě. Pak šoupnou dementní děcko do ústavu a budou dál krákat ty svoje nesmysly.

0 0
možnosti
J

J.Sindlerova

18. 10. 2011 8:52
Rušení porodnic

Přiznávám, zřejmě jsem to opravdu velmi špatně formulovala. Nikdo nemá nic k jádru článku? Tedy k nesmyslnému rušení porodnic? Opravdu? Zvláštní...

1 0
možnosti
JK

pesimistka7

18. 10. 2011 10:29
Re: Rušení porodnic

Zřejmě to nevyznívá jako jádro článku. Nicméně, co vím, lékaři jsou také proti rušení porodnic. Mě to připadá také jako velmi hloupý nápad.

0 0
možnosti
JJ

jita

18. 10. 2011 8:09
máte pravdu

Sama jsem nerodila(ne, že bych nechtěla), nevím jaké to je, přijít do prostředí, které opravdu bytosně nesnáším a porodit tam dítě, které potřebuje od začátku cítit, že matka je v pohodě. Sestra ovšem rodila před rokem a stalo se jí toto:

Začala večer, o půlnosi si mysleli, že už je otevřená dost na to, aby jeli do porodnice. Nebyla. Ráno to bylo tak akorát. Bohužel změnila se směna. Místo zkušené porodní asistentky nastoupil žabec, který nevěděl jak porod vést. Do té doby slušně probíhající se porod se zastavil. Přišel lékař, po zběžné prohlídce, prohlásil, že je to na císaře. A tak dělali císaře. 5. den jí propustili domů. Sestra se domů těšila a šla. Měla horečku, ale nedávala tomu důležitost - myslela, že za to může půldenní běhání po nemocnici od čerta k ďáblu - papírování, vyřizování. Pustili jí v deset, ale z nemocnice odjela až někdy ve 3. Do té doby vyřizovala vše potřebné. Žena po císaři... Ale musí zaplatit poplatek, platí se ve vrátnici, kde táhne. Vzít potvrzení ...

0 0
možnosti
JJ

jita

18. 10. 2011 8:17
Re: máte pravdu

někomu ho ukázat. Jít si pro nějaké papíry zase jinam a tak dál a dál. V sobotu stále měla horečku, v neděli také a v pondělí nemohla vstát z postele a zjistili, že okolo jizvy má puchýře a že jizva mokvá. Muž jí naložil do auta a odvezl do nemocnice - je to tam 20 minu, ale klouzalo to a bylo nasněžíno, trvalo to déle. Než tam dojeli, tkáň okolo jizvy začala modrat. V nemocnici na to koukli, řekli jí, doma jste se něčím nakazila(v podtextu: máte doma bordel, velmi důrazně) a nasadili antibiotika. Druhý den to bylo mnohem horší a oni jí převáželi do velké nemocnice, že tam to nezvládnout. Díky tamějším lékařům sestra nezemřela. Použili unikátní poustup, měsíc byla v nemocnici, kde jí ránu postupně čistili a zašívali dcerku u sebe mít nemohla ani se o ní nesměla starat, aby se nenakazila - ani by to nezvládla.

V porodní zprávě lékař uvedl, že dítě šlo špatně do porodních cest. O císařském řezu rozhodl, v době, kdy sestra ještě neměla otevřené porodní cesty.

0 0
možnosti
MP

MAXIMUS PERMAGNUS

18. 10. 2011 7:15
návrat do středověku

a nepochopitelné vymezování se - to jsou domácí porody . Ale prosím - znám lidi,kteří nemají doma ani rádio,dům si postavili z kamení a bahna a jedí převážně to,co sami vyprodukují - podobně jako domorodičky mi nevadí. Já jsem ale radši v teple,občas kouknu na telku,sjedu si někam autem a zuby si nechávám ošetřovat u zubaře. Prostě beru na vědomí,že okolo mě existuje něco,co nazýváme civilizace ...

2 0
možnosti

bubuli

18. 10. 2011 7:53
Re: návrat do středověku

No a když máme tu civilizaci, musíme povinně používat všechny její vymoženosti. A když něco nechápeme, tak to prostě pomluvíme a pateticky odsoudíme všechny, kteří nejdou s davem.

Zřejmě je nesmírně těžké si představit, že existují lidi, kteří jsou rádi v teple, občas kouknou na telku, sjedou si někam autem, zuby si nechávají ošetřit u zubaře, ale rodí doma.

2 0
možnosti
VK

verdas

17. 10. 2011 23:29
Vzkaz autorky diskutujícím

Prosím, nediskutujte off topic.

Tento článek není obhajobou domácích porodů, ani házením špíny na porodnice, právě naopak. Tento článek mluví proti zavírání malých porodnic a cílenému zhoršování dostupnosti i kvality lékařské péče pro rodící ženy.

Děkuji.

1 0
možnosti
MG

m.a.g.

17. 10. 2011 22:54
Bohužel

Jste nádherný příklad toho, na základě jakých dezinformací, manipulací a chvílemi i vyložených lží je založena "argumentace " zastánců porodů. Zaštiťovat se studiemi, o jejichž interpretaci a klinickém významu netušíte evidentně nic, opakovat stále dokola totéž, uvádět naprosto hanebná a směšná pseudomedicinská tvrzení, hanit porodnice (v kolika z nich jste poslední dobou byla?) dle názorů matek (nejčastěji z internetu), které se předhání v tom, která měla porod těžší a komplikovanější a co všechno ti doktoři zas udělali špatně. A jako vrchol všeho se domnívat, že VY jste ta, co řídí porod a ovlivňuje riziko komplikací, to už je vážně moc. Nejzajímavější však je, jak se ty argumenty všech zastánkyň porodů opakují, a to úplně doslovně. Myslím, že pojem "vymývání mozků" je velmi výstižný. Přeji vám mnoho štěstí při dalším domácím porodu a nám lékařům také, ono vidět umírat dítě zcela zbytečně je docela silná káva i pro ty nejotrlejší z nás.

2 0
možnosti
BPE

bojovník proti egoistům

17. 10. 2011 22:58
Re: Bohužel

Já jsem laik, takže houby vím, ale vy jste toho tedy moc neřekl, spíše nic. Většinou se dají hloupé názory vyvrátit snadno, proč se tedy o to nepokusíte z odborného hlediska? A kdybych se chtěl hnidopišsky navážet do první věty, vy jste tedy odpůrce porodů? :-)

1 0
možnosti
OJ

oollddaa

17. 10. 2011 22:34
nechápem, prečo

nemôžu mať pôrodné asistentky a duly povinné medicínske vzdelanie. Doktora k pôrodu vo veľkej väčšine prípadov potreba nieje. A tak ako vo Švájci len nerizikové tehotenstvá môžu rodiť doma. 

http://janik.blog.respekt.ihned.cz/c1-52312450-rodit-doma-ano-aj

0 0
možnosti
F

Fiara.L@seznam.cz

17. 10. 2011 22:42
Re: nechápem, prečo

A mohly by si ty porodní báby sebou vozit veškeré potřebné vybavení pro případ komplikací.,že.Klidně ať rodí hysterické rozmazlené maminky kde libo,ale ať jsou ze zákona zodpovědné za případné komplikace a jejich následky.Porodila jsem oba své syny před lety v normálně vybavené porodnici bez extrabuřtů a v případě druhého syna mi to zachránilo život.A to tenkrát ještě nabyla futra natřená na růžovo a ani  záclonky v oknech...

0 0
možnosti
AT

pája_

17. 10. 2011 20:54
Široká diskuze určitě

ale pěkně prosím, řešení místo strašení, bez zveličování a přičerňování. Protože bod 3 si vůbec nezadá s těmi nejděsivějšími a nejbizarnějšími argumenty nejzuřivějších odpůrců porodů v obýváku ;-D

0 0
možnosti
J

J.Sindlerova

17. 10. 2011 20:49
Děkuji

Děkuji všem za komentáře.

Nedělám si iluze, že to pomůže, ale mám jen několik doplňujících poznámek, je to dlouhé, tak v několika komentářích:

Někteří čtenáři idnes mají zřejmě problémy s interpretací textu. Tento článek není obhajobou domácích porodů. Naopak. Je zamyšlením nad tím, zda nejlepším způsobem, jak přimět doma rodící ženy k porodům v nemocnici je zrušit ty porodnice, které jim blízký přístup k porodům nabízejí a umožňují, právě i s tím obrovským benefitem možnosti rychlého zásahu lékaře v případě potřeby. Jsme rády zachraňovány, je-li důvod. Nejsme rády zachraňovány bezdůvodně a proti naší vůli.

0 0
možnosti
OU

17. 10. 2011 21:06
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik