Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

L.Odarčenková.blog.iDNES.cz

30. 12. 2010 0:16
Gratuluju

k prvnímu článku. Pište dál, ať se dovíme na koho se obrátit. Ludmila ;-)R^R^R^

0 0
možnosti

velky bratr

29. 12. 2010 19:12
Demokracie a svoboda

Tyhle dve veci se neustale sklonuji spolecne, ale mnoho spolecneho nemaji. USA vzniklo jako velmi nedemokraticke (1/6 moci byla volena primo), ale svobodne uskupeni svobodnych statu. Dnes je to demokraticka zeme (2/3 moci).

Nebo treba elektronicke volby - demokraticke byt mohou, nebot skutecne lze docilit toho, aby se hlasy spocitaly spravne a vse bylo do puntiku dohledatelne. Svobodne byt nemohou, nebot bude vzdy mozne dohledat kdo jak hlasoval. Demokracie je diktaturou vetsiny a ma-li tato demokraticka vetsina prilis velkou moc, tak ji zneuziva.

.

Problem je v tom, ze stat dnes slouzi velkemu kapitalu a bali to do stale zabavnejsich formulek jako ochrana spotrebitele nebo boj s korupci ci teroristy. Toto jednani nakonec spatruje skoro kazdy, i kdyz oranzovi jej radeji vidi u modrych a modri u oranzovych. Presto se jedna podle politologickeho slovniku o fasisticke jednani, tedy bezvyhradne levicovy pristup vyzkouseny hitlerovym nemeckem - to jsme dostali s titulkem "volny trh".

0 0
možnosti

Vlastimil.Kornas

29. 12. 2010 16:24
Jak to dělat?

Hlasování v referendech a předčasných voldách by stálo další miliardy z našeho těžce zkoušeného státního rozpočtu.Nestačila by tradiční nízkonákladová defenestrace?

0 0
možnosti

velky bratr

29. 12. 2010 19:17
Re: Jak to dělat?

Rozpocet je zkousen mimojine absurnidmi investicemi. Drobilovic afera by pokryla dve referenda - takze kdyz by se kazda takova akce referendem odmitla jednotlive, porad bychom usetrili pulku.

Problem je spise v tom, ze stat dela hromadu veci, ktere maji zustat v soukromem sektoru. Dela z lidi jedince zavisle na statu a tim generuje luzu, co bude donekonecna volit toho, kdo jim hodi nejvic - nic jineho neznaji a stat je ubezpecuje v opravnenosti teto domenky. Takze krom defenestrace by bylo potreba zacit si nosit pistoli a s vedomim, ze luzu neuplacim socialnim pojistenim pocitat s nutnou obranou dokud se neprojevi Darwinova teorie. Uz ted delaji v rade mist ozbrojene skupinky najezdy na supermarkety a nez dojede policie, jsou vsichni v tahu. 

Strucne - je potreba se pripravit na to, ze bude potreba vzit odpovednost do vlastnich rukou v mnohem vetsi mire, nez se drive zdalo poterebnym.

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

28. 12. 2010 23:37
Souhlasím

demokracie, která nám umožní vyjádřit se jednou za čtyři roky, a to ještě podle velmi svazujících pravidel, je naprosto nedostatečná.

-

Dnes by bylo možné obnovit ducha starořecké demokracie, kdy každý občan mohl spolurozhodovat o čemkoli. K realizaci by stačilo napsat poměrně jednoduchý počítačový systém. Horší je, že by to museli odsouhlasit poslanci a senátoři. A to je známá pohádka o kaprech a rybníku. :-/

0 0
možnosti

hendrixx

29. 12. 2010 8:37
Re:

8-o Probůh, jen ne přímou demokracii! Dobrou představu o intelektu české populace si lze udělat např. přečtením několika indernetových diskusí. Kdyby tenhle výkvět měl rozhodovat např. v internetových referendech o řízení státu, do půl roku je po nás veta.

0 0
možnosti

deviv

28. 12. 2010 23:31
....

R^

0 0
možnosti

bémkarta

28. 12. 2010 23:24
ti

přechodníci :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik